Samariaravinen

Det är den längsta ravinen i Europa med en längd på 18 km och sträcker sig från Omalos-platån på 1200m höjd hela vägen ned till byn Agia Roumeli vid havet.

Stigen genom ravinen är mycket väl utmärkt. Det finns dricksvatten på många ställen liksom också allmänna toaletter. Samaria är inte en enkel promenad. Ifall du inte är van att vandra och inte har några allvarliga hälsoproblem, kan du visserligen avverka turen men var beredd på onda ben i ett par dagar efteråt. Ett par rejäla skor är nödvändigt liksom också en hatt.
Den mest tröttande delen är de sista 3 km då du kommer ut ur nationalparken, det är kväll eller tidig eftermiddag (för hett) och det finns ingen skugga. Det finns emellertid en fin strand i Agia Roumeli, där du kan svalka av dig före färjeturen mot Loutro/Sfakia eller Sougia/Paleochora. Du kan även stanna i Ag.Roumeli, där det finns många rum och restauranger. 

Att vandra hela turen kommer att ta 4 till 7 timmar i en rimlig takt. Ifall du inte känner dig ha god kondition så finns det en enklare utväg: den ”lata” vägen. Du startar från Agia Roumeli och vandrar upp till Sideresportes (Järnportarna) som är den smalaste delen av ravinen: du rör nästan vid båda sidorna av dessa 1000 fot höga klippväggar. Det är ett sätt att se en del av ravinen men är en aning tråkig, då det inte finns något intressant under de första 3 km av rutten

  • måndag, 14 januari 2013