Vinproduktion

På Kreta finns fyra kvalitetsvinområden (denominationer), varav tre ligger alldeles nära Heraklion: Peza, Archanes och Dafnes. Längst öster, runt staden Sitia, ligger den fjärde, som bär stadens namn.

De röda Peza- och Archanes- vinerna är baserade på ett druvslag som är unikt för detta område: Kotsifali. Tillsammans med Mandilari, ett druvslag som förekommer flitigt också på andra öar i Egeiska havet, blir vinerna rubinröda, fylliga och mustiga. I Peza görs också torra, friska och fruktiga vita viner av Vilana- druvan, som också är unik för detta område, och av bland andra Athiri.


Dafnes ligger inte långt från Peza och Archanes, men här och i Sitia borta i öster odlar man ett annat druvslag, Liatiko, som ger robusta röda viner men också blir till söta dessertviner.
Utöver de fyra denominationerna finns regler för hur kretensiska lantviner skall vara beskaffade. Den största produktionen sker i Rethimnon- och Chania- regionerna och baseras på det urgamla druvslaget Roméiko.

En del producenter ägnar sig dessutom åt att experimentera med vad icke- grekiska druvslag kan ge. Även inom kvalitetsvinområdena kan vi därför finna till exempel franska druvslag som Sauvignon Blanc och Chardonnay

  • måndag, 14 januari 2013