Allmänt

Homeros återberättar den urgamla feniciska sagan om hur konungadottern Europa rövades av sin beundrare, Gudhövdingen Zeus.

Denne antog skepnaden av en tjur och simmade med Europa på ryggen över havet till Kreta. Väl framme uppenbarade sig guden i sin verkliga gestalt och lägrade Europa som åt honom födde sönerna Minos, Radamanthis och Sarpedon.

Minos skulle komma att bli konung och härskare över det minoiska riket, som sträckte sig från Kreta till angränsande öar och ända till Peloponnesos. Därmed var vår världsdel, Europa, skapad!

På många områden ger den minoiska kulturen, med säte i Knossos strax söder om öns nuvarande huvudstad Heraklion, de allra äldsta bevisen på en högtstående europeisk kultur. Härskarpalatset, byggt en bra bit in på 3 000-talet f kr, är ett arkitektoniskt mästerverk med tronsal, olivpress, lagerkammare för olivolja och allehanda förnödenheter, teater, vattenspolade toaletter med avlopp och ståtliga väggmålningar. Inte långt därifrån, i Vathipetro, har arkeologer grävt fram den allra äldsta kända vinpressen, uppemot 3 600 år gammal.
Sannerligen är det så, att det mesta av vad vi kallar europeisk kultur på ett eller annat sätt har sitt ursprung på Kreta. Minoerna, och senare dorerna, spred sina kunskaper till det grekiska fastlandet, grekerna förde dem till vad de kallade Enotria, Vinlandet, det som vi idag kallar Italien, varifrån romarna spred dem till bland annat Centraleuropa. Så du bör veta, käre resenär, att när du trampar kretenisk mark befinner du dig i vår civilisations vagga. Därför känns det motiverat att ge ganska utförlig information om vad som finns att se på denna ö, och om dess historia.

  • måndag, 14 januari 2013