Kreta

Kreta

Bergen, ravinerna, havet, vyerna och mångfalden. Kretas natur upphör aldrig att imponera och förföra. Kreta är den europeiska kulturens vagga med historien ständigt närvarande.

Det finns hur mycket som helst att se, göra och uppleva på Kreta - och de återvändande resenärerna är många! 

 

 

Allmänt

Homeros återberättar den urgamla feniciska sagan om hur konungadottern Europa rövades av sin beundrare, Gudhövdingen Zeus.

Klimat och Natur

Ön har ett härligt klimat med milda vintrar och inte alltför heta somrar. Medeltemperaturen under årets varmaste månad, juli, ligger på 27º. Bara när sciroccon- den heta vinden från Sahara- blåser, stiger temperaturen till uppemot 40º.

Kökstraditioner

Traditionellt kretensiskt kök är ett bra exempel på det hälsosamma medelhavsköket. Det bygger på det klassiska samspelet mellan oliver, vin och vete.

Kultur

Det arkeologiska museet i Heraklion är ett av Greklands allra främsta. Tonvikten ligger på fynd från den minoiska tiden, t ex från palatset i Knossos.

Lokalhistoria

Ingen del av Europas historia är känd så långt tillbaka i tiden som Kretas. Öns läge, på nästan lika långt avstånd från tre världsdelar, och det faktum att den hade många bra hamnar gjorde den redan i forntiden till en mötesplats för skilda folkslag.

Vinodlare och viner

Mer än nittio procent av öns vin tillverkas av de stora kooperativen, det i huvudstaden Heraklion, i Archanes söder om staden, i Chania i väster och i Sitia borta i öster. Medan det förstnämnda kooperativet har medlemmar från hela ön, vinifierar de senare druvor endast från de egna regionerna.

Vinproduktion

På Kreta finns fyra kvalitetsvinområden (denominationer), varav tre ligger alldeles nära Heraklion: Peza, Archanes och Dafnes. Längst öster, runt staden Sitia, ligger den fjärde, som bär stadens namn.