Kleftiko

5.0/5 rank (1 votes)
  • Tillagningstid: Ca 4 h
  • Svårighetsgrad: Avancerad
  • Kategori: Varmrrätter
Kleftiko

Ingredienser

  • 6 bitar lammkotlett
  • 1 tsk salt
  • 1/4 tsk peppar
  • 1/4 msk oregano
  • 1/4 msk timjan
  • 2 msk majsolja
  • 1/2 kopp citronsaft
  • 1 kg småpotatis
  • 1 kopp olja
  • 6 små kuber svansfett
  • 2 halverade lagerblad
  • 3 stora tomater i tjocka skivor
  • Salt
  • Peppar

Tillagning

  1. Skölj köttet väl, låt rinna av och stänk det med citronsaft. Blanda salt, peppar, oregano, timjan och strö blandningen över köttet. Pensla majsoljan på 6 stora aluminiumfolier och linda in köttet i dessa. Lägg dem i formen, och stek i ugnen på medeltemp. I ca 2 1/2 - 3 timmar. (Ursprungligen lagas denna rätt i lerugn) 

    Under tiden gör ni i ordning potatisen. Skala, skölj dem och gör små snitt på varje potatis med kniven. Lägg dem i en form. Tillsätt olja och lammfett. Lägg tomatskivorna på potatisen. Strö över med salt och peppar och lägg i lagerbladen. Lägg potatisen i ugnen en timme innan lammet skall vara klart så att det blir klara samtidigt. Lägg en bit kleftiko och några potatisar på varje tallrik.