Grekisk lammfrikassé

0.0/5 rank (0 votes)
  • Tillagningstid: Ca 1 h
  • Svårighetsgrad: Medium
  • Kategori: Varmrrätter
Grekisk lammfrikassé

Ingredienser

  • Ca 1 1/2 kg kalvlött eller lammkött (Rygg, bringa eller bog)
  • Vatten
  • 1 1/2 tsk salt per liter vatten
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 4-5 kryddnejlikor
  • 1 morot
  • 1 gul lök eller purjolök
  • Dillstjälk
  • Ca 3/4 kg salladskol eller savoykol
  • 6 dl köttspad
  • 2 msk margarin eller smör + 4 msk vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 2-3 msk grädde eller crème fraiche

Tillagning

  1. Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten tills köttet är täckt. Tag upp köttet. Koka upp vattnet tillsammans med salt, kryddor, skalad morot, lök eller purjo och gärna dillstjälkar.
    Lägg ner köttet. Sjud under lock tills köttet känns mört och nätt och jämnt kan lossas från benen. Koktid 1-1 1/4 timme.
    Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet 15-20 min.

    Skär kålen i klyftor och breda strimlor. Koka dem för sig i lite av köttspadet ca 3 min. Tag upp köttet och skär det i bitar. Lägg kött och kål på ett djupt fat. Håll det varmt. Sila köttspadet och mät upp till såsen.

    Sås: 
    Koka upp köttspadet. Blanda mjukt fett och mjöl till en kula, rör ner den och koka 3-5 min. Rör ihop äggulor och grädde eller crème fraiche och blanda med lite av den heta såsen.