Loukoumades

4.3/5 rank (4 votes)
  • Tillagningstid: Ca 20 min
  • Svårighetsgrad: Medium
  • Kategori: Dessert

Ingredienser

  • 30 g färsk jäst
  • 4,5 dl varmt vatten
  • 1 tsk socker
  • 9 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • Olivolja
  • Honung
  • Kanel

Tillagning

  1. Lös upp jästen i 1 tekopp fingervarmt vatten. Tillsätt 1 tesked socker och 1 1/2 tekopp mjöl. Rör ihop tills det blir en jämn och slät smet.
    Täck över den med en bakduk och låt den stå på ett varmt ställe. När smeten jäst upp till dubbel storlek tillsätter man det återstående vattnet och saltet samt så mycket av mjölet som behövs för att det ska bli en deg. Täck över igen med en bakduk och låt degen jäsa tills det börjar att bubbla i den, vilket tar omkring 1 1/2 timme. Hetta upp riktigt med olivolja.

    Klicka i degen med en tesked när det börjar ryka om oljan (men inte fler än tio åt gången). Fritera bitarna på medelhög värme tills de pöst upp och blivit gyllenbruna. Tag upp dem med en hålslev och häll över honung. Strö kanel över och servera dem rykande varma.