Grekisk halva

0.0/5 rank (0 votes)
  • Tillagningstid: Ca 45 min
  • Svårighetsgrad: Medium
  • Kategori: Dessert

Ingredienser

  • 1 1/2 dl olivolja
  • 3 dl mannagryn
  • 1 msk kanel
  • 1 dl mandelspån
  • 1 l vatten
  • 3 dl socker
  • 2 bitar hel kanel
  • 2-3 nejlikor
  • Lite citronskal
  • Kanel, valnötter och körsbärsmarmelad till garnering

Tillagning

  1. Häll upp vattnet i en liten kastrull och koka upp med socker, kanel och nejlika. Låt puttra i 5 minuter.

    Värm upp olivolja i en kastrull och bryn mandelspån, kanel och mannagryn tills de blir gyllenbruna. Ta av från spisen och häll över det varma sockerlaget lite i taget och rör om. När smeten släpper från kanterna på kastrullen har den fått rätt konsistens. Häll över i en kakform och låt svalna.

    Vänd och själp över kakan på ett serveringsfat. Strö över kanel och garnera med valnötter. Serveras med körsbärsmarmelad.