Baklava

0.0/5 rank (0 votes)
  • Tillagningstid: Ca 2 h
  • Svårighetsgrad: Avancerad
  • Kategori: Dessert

Ingredienser

  • 375 g finhackade valnötter
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 12 blad filodeg
  • 300 ml vatten alt. rosvatten
  • Sirapsbladning; saft och rivet skal av en citron och två kanelstänger
  • 3 msk honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.Blanda valnötter, socker och kanel. Smörj en stor ugnsäker form. Skär filodegen till formens längdstorlek. Ta av lite extra då den krymper i ugnen. Täck över den resterande degen med en fuktig duk för att hindra den att torka. Varva sedan fyllning med 4 blad åt gången, pensla varje blad med smält smör även det översta lagret. Skär baklavan nästan ända till botten i diamant eller triangel format. Fukta med vatten för att hindra kanterna att dra ihop sig i ugnen. Baka desserten i ugn i ca 35-45 min. tills den är gyllenbrun. Under tiden, Koka upp ingredienserna till sirapsblandningen. Rör om tills sockret har smält. Låt sjuda i 10 min. och rör om då och då. Låt baklavan svalna, häll sedan över siraps blandningen och låt den stå i ca 10 min. (Vid användning av rosvatten, fukta detta över.) Skär baklavan i bitar och servera.